El Salvador

Bitcoin is nu ‘wettig betaalmiddel’ in El Salvador – dit is wat dat betekent

Op 7 september 2021 werd El Salvador het eerste land dat bitcoin wettig betaalmiddel maakte.

De overheid ging zelfs een stap verder in het promoten van het gebruik van cryptocurrency door US $ 30 aan gratis bitcoins te geven aan burgers die zich aanmelden voor hun nationale digitale portemonnee, bekend als “Chivo” of “cool” in het Engels. Buitenlanders die drie bitcoins in het land investeren – momenteel ongeveer $ 140.000 – krijgen een verblijfsvergunning.

Panama overweegt het voorbeeld van El Salvador te volgen.

Betekent het maken van bitcoin wettig betaalmiddel dat elke winkel en handelaar in El Salvador nu digitale betalingen moet accepteren? Als meer landen hetzelfde doen, wat betekent dit dan voor consumenten en bedrijven over de hele wereld?

Wat is wettig betaalmiddel?

Wettig betaalmiddel verwijst naar geld – meestal munten en bankbiljetten – dat moet worden geaccepteerd als het wordt aangeboden ter betaling van een schuld.

Op de voorkant van elk Amerikaans bankbiljet staat: “Dit biljet is wettig betaalmiddel voor alle openbare en particuliere schulden.” Deze verklaring is sinds het einde van de 19e eeuw in verschillende vormen verankerd in de federale wetgeving.

De dollar is geen wettig betaalmiddel in alleen de VS El Salvador, bijvoorbeeld, is in 2001 overgestapt van de dubbele punt, de vorige munteenheid, naar de Amerikaanse dollar. Ecuador, Panama, Oost-Timor en de Federale Staten van Micronesië gebruiken de dollar ook allemaal als wettig betaalmiddel.

Moeten handelaren wettig betaalmiddel accepteren?

Maar ondanks de bovenstaande definitie betekent wettig betaalmiddel niet dat alle bedrijven het moeten accepteren als betaling voor een goed of dienst.

Dat vereiste geldt alleen voor schulden aan crediteuren. De mogelijkheid voor een winkel om contant geld of ander wettig betaalmiddel te weigeren, wordt expliciet gemaakt op de websites van zowel de US Treasury, die verantwoordelijk is voor het drukken van papiergeld en het slaan van munten, als de Federal Reserve, die verantwoordelijk is voor de distributie van valuta aan de nationale banken.

Dit is de reden waarom veel bedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen, betalingen uitsluitend met creditcard accepteren en veel kleine retailers alleen contant geld.

Zoals het Amerikaanse ministerie van Financiën aangeeft, is er “geen federaal statuut dat een particulier bedrijf, een persoon of een organisatie verplicht om valuta of munten te accepteren als betaling voor goederen of diensten. Particuliere bedrijven zijn vrij om hun eigen beleid te ontwikkelen over het al dan niet accepteren van contant geld, tenzij er een staatswet is die anders bepaalt.”

En dit zou niet anders zijn als de VS bitcoin wettig betaalmiddel zouden maken. Particuliere bedrijven zouden het niet hoeven te accepteren.

Er is echter duidelijk enige verwarring in El Salvador over de kwestie. De oorspronkelijke bitcoin-wet, aangenomen in juni 2021, stelt dat “elke economische agent bitcoin als betaling moet accepteren wanneer hem wordt aangeboden door degene die een goed of dienst verwerft.”

Waarom heeft El Salvador bitcoin wettig betaalmiddel gemaakt?

El Salvador wedt dat als eerste zijn deuren volledig openen voor bitcoin zijn economie zal helpen stimuleren.

President Bukele zei dat hij gelooft dat dit investeerders met cryptocurrency zal aanmoedigen om er meer van uit te geven in zijn land. Hij heeft zelfs een plan om het door de staat gerunde geothermische nutsbedrijf van El Salvador energie van de vulkanen van het land te laten gebruiken om bitcoin te delven.

Het maken of minen van bitcoin kost veel energie, dus mijnbouw heeft alleen zin op plaatsen met goedkope elektriciteit.

De $ 30 die wordt gegeven aan elke burger die zich bij de cryptocurrency-rage aansluit, zal de economie tijdelijk stimuleren. De algehele impact zal echter waarschijnlijk een kortetermijnboost zijn. De impact van soortgelijke betalingen in andere landen, zoals COVID-19-stimuleringsbetalingen, lijkt te eindigen nadat mensen het geld hebben uitgegeven. Bovendien is het onduidelijk dat de regering met een steeds grotere schuldenlast van El Salvador het zich zelfs kan veroorloven.

[Inzicht, elke dag in je inbox. Je kunt het krijgen met de e-mailnieuwsbrief van The Conversation.]

En de wijdverbreide acceptatie van bitcoin zal waarschijnlijk jaren duren. El Salvador heeft 200 bitcoin-geldautomaten geïnstalleerd om mensen in staat te stellen cryptocurrency om te zetten in dollars.

Aangezien slechts 30% van de bevolking van het Midden-Amerikaanse land zelfs een bankrekening heeft, geloof ik dat de Amerikaanse dollar nog lang in El Salvador zal worden gebruikt, zelfs als de president naar bitcoin wil gaan.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.