Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta die in januari 2009 is gecreëerd. Het volgt de ideeën die in een whitepaper zijn uiteengezet door de mysterieuze en pseudonieme Satoshi Nakamoto.1 De identiteit van de persoon of personen die de technologie hebben gemaakt, is nog steeds een mysterie. Bitcoin biedt de belofte van lagere transactiekosten dan traditionele online betalingsmechanismen en wordt, in tegenstelling tot door de overheid uitgegeven valuta, beheerd door een gedecentraliseerde autoriteit.

Bitcoin is een soort cryptocurrency. Er is geen fysieke bitcoin, alleen tegoeden die worden bijgehouden op een grootboek waar iedereen transparant toegang toe heeft. Alle bitcoin-transacties worden geverifieerd door een enorme hoeveelheid rekenkracht. Bitcoin wordt niet uitgegeven of ondersteund door banken of overheden, en een individuele bitcoin is ook niet waardevol als handelsartikel. Ondanks dat het in de meeste delen van de wereld geen wettig betaalmiddel is, is bitcoin erg populair en heeft het geleid tot de lancering van honderden andere cryptocurrencies, gezamenlijk aangeduid als altcoins. Bitcoin wordt vaak afgekort als “BTC”.

Bitcoin begrijpen
Het bitcoin-systeem is een verzameling computers (ook wel “nodes” of “miners” genoemd) die allemaal de code van bitcoin uitvoeren en de blockchain opslaan. Metaforisch gezien kan een blockchain worden gezien als een verzameling blokken. In elk blok is een verzameling transacties. Omdat alle computers waarop de blockchain draait dezelfde lijst met blokken en transacties hebben en deze nieuwe blokken transparant kunnen zien worden gevuld met nieuwe bitcoin-transacties, kan niemand het systeem bedriegen.

Iedereen – of ze nu een bitcoin “node” hebben of niet – kan deze transacties in realtime zien plaatsvinden. Om een ​​snode daad te bereiken, zou een slechte acteur 51% van de rekenkracht van bitcoin moeten gebruiken. Bitcoin heeft per juni 2021 ongeveer 10.000 nodes en dit aantal groeit, waardoor een dergelijke aanval vrij onwaarschijnlijk is.2

 

Maar als er een aanval zou plaatsvinden, zouden bitcoin-mijnwerkers – de mensen die met hun computers deelnemen aan het bitcoin-netwerk – waarschijnlijk naar een nieuwe blockchain gaan, waardoor de moeite die de slechte acteur deed om de aanval te bereiken een verspilling zou zijn.

Saldi van bitcoin-tokens worden bijgehouden met behulp van openbare en privé “sleutels”, dit zijn lange reeksen cijfers en letters die zijn verbonden via het wiskundige coderingsalgoritme dat werd gebruikt om ze te maken. De openbare sleutel (vergelijkbaar met een bankrekeningnummer) dient als het adres dat aan de wereld wordt gepubliceerd en waarnaar anderen bitcoin kunnen sturen.

De privésleutel (vergelijkbaar met een ATM-pincode) is bedoeld als een bewaakt geheim en wordt alleen gebruikt om bitcoin-overdrachten te autoriseren. Bitcoin-sleutels moeten niet worden verward met een bitcoin-portemonnee, een fysiek of digitaal apparaat dat de handel in bitcoin vergemakkelijkt en waarmee gebruikers het eigendom van munten kunnen volgen. De term “portemonnee” is een beetje misleidend, omdat de gedecentraliseerde aard van bitcoin betekent dat het nooit “in” een portemonnee wordt opgeslagen, maar eerder decentraal op een blockchain.

Peer-to-peer-technologie
Bitcoin is een van de eerste digitale valuta die peer-to-peer-technologie gebruikt om directe betalingen mogelijk te maken. De onafhankelijke individuen en bedrijven die de regerende rekenkracht bezitten en deelnemen aan het bitcoin-netwerk – bitcoin “mijnwerkers” – zijn verantwoordelijk voor het verwerken van de transacties op de blockchain en worden gemotiveerd door beloningen (de vrijgave van nieuwe bitcoin) en transactiekosten die worden betaald in bitcoins.

Deze miners kunnen worden gezien als de gedecentraliseerde autoriteit die de geloofwaardigheid van het bitcoin-netwerk afdwingt. Nieuwe bitcoin worden met een vast, maar periodiek dalend tempo aan de miners vrijgegeven. Er zijn in totaal maar 21 miljoen bitcoins die gemined kunnen worden. Vanaf juni 2021 zijn er meer dan 18 miljoen bitcoins en moet er nog minder dan 3 miljoen bitcoin worden gedolven

Op deze manier werken bitcoin en andere cryptocurrencies anders dan fiat-valuta; in gecentraliseerde banksystemen wordt de valuta vrijgegeven in een tempo dat overeenkomt met de groei van de goederen; dit systeem is bedoeld om prijsstabiliteit te handhaven. Een gedecentraliseerd systeem, zoals bit

Bitcoin-mijnbouw
Bitcoin-mining is het proces waarbij bitcoin in omloop wordt gebracht. Over het algemeen vereist mining het oplossen van rekenkundig moeilijke puzzels om een ​​nieuw blok te ontdekken, dat aan de blockchain wordt toegevoegd.

Bitcoin-mining voegt transactierecords toe en verifieert ze over het netwerk. Mijnwerkers worden beloond met wat bitcoin; de beloning wordt elke 210.000 blokken gehalveerd. De blokbeloning was 50 nieuwe bitcoins in 2009. Op 11 mei 2020 vond de derde halvering plaats, waardoor de beloning voor elke blokontdekking daalde tot 6,25 bitcoins.4

Er kan een verscheidenheid aan hardware worden gebruikt om bitcoin te minen. Sommige leveren echter een hogere beloning op dan andere. Bepaalde computerchips, Application-Specific Integrated Circuits (ASIC) genaamd, en meer geavanceerde verwerkingseenheden, zoals grafische verwerkingseenheden (GPU’s), kunnen meer beloningen opleveren. Deze uitgebreide mijnbouwprocessors staan ​​bekend als ‘mijnbouwplatforms’.

Eén bitcoin is deelbaar tot acht decimalen (100 miljoenste van één bitcoin), en deze kleinste eenheid wordt een Satoshi genoemd.5 Indien nodig, en als de deelnemende miners de verandering accepteren, kan bitcoin uiteindelijk deelbaar worden gemaakt tot nog meer decimalen plaatsen.

Geschiedenis van Bitcoin
18 augustus 2008
De domeinnaam bitcoin.org is geregistreerd. Tegenwoordig is dit domein tenminste “WhoisGuard Protected”, wat betekent dat de identiteit van de persoon die het heeft geregistreerd geen openbare informatie is.

31 oktober 2008
Een persoon of groep die de naam Satoshi Nakamoto gebruikt, maakt een aankondiging op de Cryptography Mailing list op metzdowd.com: “Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij. Dit nu -beroemde whitepaper gepubliceerd op bitcoin.org, getiteld “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, zou de Magna Carta worden voor hoe bitcoin werkt

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.